Printer Friendly Version Aplikacija ConsentID @ 5 February 2023 10:11 AM

Svaki korisnik, pre dobijanja parametara za aplikciju  ConsentID, treba da ima otvoren nalog na portalu eUprave.

Aplikacija ConsentID služi korisniku da na siguran i pouzdan način potvrdi svoj identitet preko portala za elektronsku identifikaciju, odnosno prijavi se na portal eUprave. Korisnici koji na ovaj način pristupaju portalu eUprave imaju mogućnost da koriste sve elektronske usluge koje pruža portal.


Parametri se izdaju državljanima R. Srbije koji imaju važeći identifikacioni dokument (pasoš ili lična karta). Takođe, parametri se mogu izdati i stranom državljaninu, ukoliko ima privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji, odnosno, poseduje evidencijski broj stranca (EBS) koji izdaje MUP R. Srbije.


Za izdavanje parametara i QR koda, obavezno je lično prisustvo u Ambasadi uz prethodnu najavu e mailom, svakim radnim danom od 10 do 13 časova.


Parametri se generišu na osnovu JMBG. Dokument sa generisanim parametrima se štampa i isti potpisuje korisnik. Gornji deo dokumenta sa parametrima se uručuje korisniku, a donji deo sa potpisom korisnika se arhivira u Ambasadi.


Usluga se ne naplaćuje.


Ukoliko korisnik promeni uređaj, za instaliranje aplikacije ConsentID na novom mobilnom telefonu ili tabletu neophodni su novi parametri.


Na zahtev korisnika, može se izvršiti i opoziv parametara. Razlozi za opoziv mogu biti da korisnik više ne želi da koristi aplikaciju ConsentID, gubitak ili oštećenje uređaja sa mobilnom aplikacijom, promena ličnog imena ili drugog podatka korisnika.


Primenjene su  sve mere zaštite podataka o ličnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i u skladu sa odredbama Ugovora o obradi podataka potpisanim između MSP i Kancelarije za IT  i eUpravu 23. decembra 2022.godine.