Printer Friendly Version Размена знања и искустава Србије и УАЕ у више области @ 13 May 2022 02:34 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за кабинетске послове Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Ал Абдулах Ал Каркави потписали су данас у Дубаију Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе.

Потписаним документом унапређује се размена знања и искуства у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа и наука.

Меморандум је договорен са Кабинетом премијера УАЕ, а од 2018. године до сада УАЕ су овај вид сарадње развили са 11 држава, и то са Шпанијом, Грчком, Египтом, Јорданом, Костариком, Сенегалом, Суданом, Киргистаном, Ираком, Узбекистаном и Колумбијом.

Документ је потписан у присуству шеика Мактума бин Мухамеда Ал Мактума, који је потпредседник Владе, министар финансија УАЕ и заменик владара Дубаија, а са којим је председница Владе раније данас одржала састанак.

Током поменутог билатералног сусрета, који је први састанак премијерке са владарском породицом Дубаија на том нивоу, било је речи о сарадњи двеју земаља, развоју вештачке интелигенције, завршеном највећем светском догађају – Светске изложбе у Дубаију „Expo Dubai“, као и новим технологијама.

По завршетку састанака, Брнабић је заједно са помоћником директора за лидерство и државне капацитете Јасиром Ал Нагбијем обишла „Emirates Towers“, у оквиру којег су смештене канцеларије које су фокусиране на вештачку интелигенцију, науку, образовање и иновације.

У обиласку са премијерком био је и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Највише времена издвојено је за обилазак Акцелатора, Владиног тела које је отворено 2016. године и у којем се решавају питања која су мултисекторска и у којем се траже решења проблема, и то у периоду од 100 дана.

На крају посете Дубаију, Брнабић ће заједно са државним министром за вештачку интелигенцију и дигиталну економију Омаром бин Султаном Ал Уламом обићи Музеј будућности.

Поменута институција отворена је у фебруару ове године, а зграда од седам спратова садржи комбинацију простора за излагање експоната посвећених будућности и радионица за тестирање и развој технологија у настајању.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/Танјуг