Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА @ 13 December 2020 06:20 AM

Поводом 10.децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948 године.

Начела Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу људских права у овој области, као  међународног система промоције и заштите људских права као једнствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очувње и јачање међународног система и поштовање људсих права развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обаеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним иституцијама за заштиту људских права.

Србија је  у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права  спровођењу у пракси међународних правних инструмената у људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру УН, као и са Саветом Европе и механзмима људске димензије ОЕБС-а, предствља важан део активности свих државних органа и илуструе нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на  обесправљеност српског и другог неалбанског становнивштва  на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међунродних норми људсих права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица ,као и враћање њхове узурпиране имовине.