Printer Friendly Version Избори за председника Републике Србије @ 4 March 2017 05:26 PM

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, 2. марта 2017. године, донела је Одлуку о расписивању избора за председника Републике за 2. април 2017. године.

Подсећамо да, према важећим прописима Републике Србије, право гласа имају сви пунолетни држављани Републике Србије. У вези са начином да се то право оствари у иностранству, Републичка изборна комисија издала је "Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству".

Молимо наше грађане који желе да гласају да првенствено провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак . Уколико сте уписани, а желите да своје грађанско право остварите гласањем у иностранству, потребно је да доставите попуњен Захтев за упис податка о томе да ће гласати у иностранству. Захтев мора да буде својеручно потписан, а уз њега је потребно доставити и копију важећег биометријског документа Републике Србије (пасоша или личне карте).

Уколико нисте уписани у јединствен бирачки списак у Републици Србији, неопходно је да, уз претходно наведени захтев, истовремено доставите и Захтев за упис у јединствен бирачки списак, који такође мора бити својеручно потписан.

У складу са документима које је усвојила Републичка изборна комисија, захтеви бирача који имају боравиште у иностранству, посредством амбасада, односно конзулата Републике Србије достављају се општинској, односно градској управи, према месту њиховог пребивалишта у земљи. Захтеви се могу поднети најкасније до пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 11.03.2017. године.

Захтев за гласање у Амбасади можете послати на адресу Амбасаде Р. Србије у Абу Дабију, било путем електронске поште (consular.abudhabi@mfa.rs) или редовном поштом (Embassy of Serbia in Abu Dhabi, PO Box 36649, Mushref Area west, sector 22 street 4 villa 19), као и лично у Конзуларном одељењу Амбасаде.

Захтев за гласање у иностранству је неопходно поднети за сваке појединачне изборе на којима желите да гласате у иностранству, без обзира да ли сте на неким од претходних избора већ гласали у иностранству, на истом или неком другом бирачком месту или у Србији.

Гласање у Амбасади РС у УАЕ биће организовано  2. априла.2017. сходно одлуци надлежних органа у Републици Србији, о чему ће благовремено бити истакнуто обавештење.

Скрећемо пажњу бирачима да је рок за пријаву за гласање 11. март 2017.

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ