Printer Friendly Version ŠEIK MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJAN U POSETI SRBIJI @ 22 September 2014 05:45 AM

18.09.2014.

NJ.E. šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE posetio je u četvrtak, 18. septembra 2014. Srbiju. Princ je dočekan uz najviše državne počasti, a tokom posete sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme razgovora sa predsednikom Nikoliće bile su unapređenje bilateralne saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje i dva naroda, kao i nastavak ekonomske saradnje i mogućnosti za nove investicije u Srbiji.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Srbije, Nikolić je ocenio da je Srbija spremna da brojnim projektima privuče investicije iz Emirata i uloži maksimalne napore da, kroz saradnju sa investitorima iz UAE pokrene svoju ekonomiju. "Tradicija prijateljstva dva naroda iskovana je u vreme kada je Srbija bila u mnogo boljem ekonomskom položaju nego sada. Pomažući Srbiju njeni prijatelji iz Emirata kroz investicije iskazuju svoju zahvalnost", rekao je Nikolić.

Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan je istakao da je za kratko vreme učinjeno mnogo toga na obnovi saradnje dva naroda. "U Srbiji se osećam kao u svojoj drugoj otadžbini. Emirati će nastaviti da investiraju u Srbiju, od koje očekuju izradu projekata u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, informacione tehnologije, farmaceutska industrija", kazao je bin Zajed. On je pozvao Nikolića da u novembru dođe u zvaničnu posetu UAE.

Nakon sastanka šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijer je izjavio da su analizirani rezultati dosadašnje saradnje, pre svega u vezi sa Er Srbijom i projektom "Beograd na vodi", koji će biti važan za promenu imidža i uloge Srbije u regionu i svetu.