Printer Friendly Version ШЕИК МУХАМЕД БИН ЗАЈЕД АЛ НАХЈАН У ПОСЕТИ СРБИЈИ @ 21 September 2014 12:06 PM

18.09.2014.

Њ.Е. шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан, принц престолонаследник Абу Дабија и заменик врховног команданта оружаних снага УАЕ посетио је у четвртак, 18. септембра 2014. Србију. Принц је дочекан уз највише државне почасти, а током посете састао се са председником Србије Томиславом Николићем и председником Владе Александром Вучићем.

Главне теме разговора са председником Николићем биле су унапређење билатералне сарадње и пријатељских односа између две земље и два народа, као и наставак економске сарадње и могућности за нове инвестиције у Србији. Како је саопштио Кабинет председника Србије, Николић је оценио да је Србија спремна да бројним пројектима привуче инвестиције из Емирата и уложи максималне напоре да, кроз сарадњу са инвеститорима из УАЕ, покрене своју економију. "Традиција пријатељства два народа искована је у време када је Србија била у много бољем економском положају него сада. Помажући Србију њени пријатељи из Емирата кроз инвестиције исказују своју захвалност", рекао је Николић.

Шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан је истакао да је за кратко време учињено много тога на обнови сарадње два народа. "У Србији се осећам као у својој другој отаџбини. Емирати ће наставити да инвестирају у Србију, од које очекују израду пројеката у различитим областима, као што су пољопривреда, информационе технологије, фармацеутска индустрија", казао је бин Зајед. Он је позвао Николића да у новембру дође у званичну посету УАЕ.

Након састанка шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана са премијером Србије Александром Вучићем, премијер је изјавио да су анализирани резултати досадашње сарадње, пре свега у вези са Ер Србијом и пројектом „Београд на води“, који ће бити важан за промену имиџа и улоге Србије у региону и свету.