Printer Friendly Version KULTURNA SARADNJA KAO TEMELJ PRIJATELJSKIH ODNOSA @ 17 August 2014 08:35 AM

 

14.08.2014.

 

Delegacija Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju sastala se u ponedeljak, 10. avgusta 2014. sa generalnim direktorom Emiratskog centra za strategijske studije i istraživanja (ECSSR) Džamalom Sanadom Al Suvaidijem. Srpska delegacija nastupila je u sastavu otpravnik poslova Miloš Perišić i drugi sekretar Mila Đurđević.

U srdačnoj atmosferi, razmotrene su mogućnosti za proširenje kutlurne saradnje između Srbije i Centra. Dr Džamal Al Suvaidi je naglasio da ključ napretka odnosa dve zemlje leži upravo u unapređenju kulturne saradnje, kao i da je kultura osnova prijateljstva među narodima.

Otpravnik poslova Miloš Perišić izrazio je nadu da će se kroz sporazume o kulturnoj saradnji i saradnji na planu obrazovanja dodatno učvrstiti odnosi Srbije i UAE, kao i da Srbija ima izvrsne stručnjake, koji bi mogli da ponude zanimljiva predavanja iz različitih oblasti. Poziv dobrodošlice u Srbiju je upućen i stručnjacima iz UAE.

Sa emiratske strane izražena je zainteresovanost da se na srpski prevede kapitalno delo osnivača UAE i oca nacije Šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, a u izdanju Emiratskog centra za strategijske studije i istraživanja. Centar je takođe uputio poziv prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću da tokom predstojeće posete UAE u novembru ove godine održi predavanje u Centru.

Emiratski centar za strategijske studije i istraživanja, sa sedištem u Abu Dabiju, jedinstvena je institucija te vrste na Bliskom istoku. Centar je osnovan pod pokroviteljstvom predsednika UAE Šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana sa ciljem da nizom predavanja i velikom izdavačkom delatnošću unapredi istraživanja u oblasti politike, ekonomije i drugim humanističkim naukama.